A keresőoptimalizálás áttekintése

A Keresőoptimalizálás (angolul: SEO - Search Engine Optimization) célja, hogy a szépen elkészült új weboldalunkat a lehető legtöbb látogató találja meg az Internetes keresőkön keresztül, mint pl. a Google kereső. Manapság legtöbben már nem Aranyoldalakat vesznek elő, amikor meg akarnak valamit találni, egy céget egy szolgáltatást, vagy bármit, hanem beírják az adott kifejezést a Google keresőbe. Amennyiben a mi oldalunk az első 10 helyezés közt szerepel, az első oldalon, akkor sokkal nagyobb az esély rá, hogy minket választanak, mint, ha a 80. Helyen jövünk elő, vagy elő sem jövünk a találatok közt.

A keresőoptimalizálás egy sok összetevős feladat. Elsőként célszerű megfelelő domain nevet választani. Legtöbben ott követik el az egyik hibát, hogy teljesen értelmetlen domain nevet választanak, ami nem írja le a terméküket, szolgáltatásukat. Ezzel is előre lehet kerülni a Google első oldalára, de sokkal nehezebb feladat, több munka, több pénz. Ezért, amikor valaki eldönti, hogy szeretne egy weboldalt magának célszerű felkeresnie minket, hogy segítsük a kezdeti lépésekben, a megfelelő domain év kiválasztásában.

Természetesen ez csak egy összetevő, ezek után lényeges a weboldal úgynevezett keresőbarát felépítése is. Egy weboldal, ami tele van képekkel és szinte semmi szöveg nincs raja, nagy hátrányban van. A keresők a szöveget tudják értelmezni, ha nincs rajta szöveg, akkor ismét csak nehezebb helyzetben vagyunk. A megfelelő szöveg megírása egy újabb feladat. Legtöbb weboldal tulajdonosnak jól jöhet egy kis segítség ennek a megírásában is.

Mikor mindezekkel készen vagyunk, akkor már elő van készítve az oldalunk, arra hogy megtalálják a keresők, de maguktól sajnos nem fogják megtalálni. Az Internet weboldalakból és még sok másból áll, de minket most a weboldalak érdekelnek. A weboldalak össze vannak kötve egymással úgynevezett linkekken keresztül. Rákattintunk egy linkre és átmegyünk egy másik weboldalra, ez ismerős. Ahhoz, hogy a weboldalunk a Google találati listájának az első oldalára kerüljön szükségünk lesz linkekre (linkmarketing, linkcsere) más weboldalakon, amelyek a mi saját új, vagy régi weboldalunkra mutatnak.